Strategii competitive

Corelam optiunile strategice cu dinamica pietei si evolutia companiei Dumneavoastra in scopul generarii si mentinerii unei pozitii competitive pe termen lung.


Avantajul competitiv al unei companii isi are originea in mediul local in care aceasta activeaza, in UNICITATEA si RARITATEA resurselor si competentelor detinute si in intelegerea clara a surselor de dezvoltare (scale, scope, learning)

Mediul economic a devenit atat de divers si complex, incat formularea sau executarea strategiei presupune intelegerea, compararea si adaptarea la o gama mult mai larga de optiuni strategice, fiecare dintre acestea necesitand abordari si competente distincte.

Inainte de a dezvolta  o strategie pentru compania Dumneavaostra:

  • Identificam surselor reale de dezvoltare a companiei (scale, scope, learning);
  • Masuram magnitudinea acestor surse (acolo unde este posibil);
  • Analizam elmentele specifice pietei locale care faciliteaza sau impiedica obtinerea avantajului competitiv;
  • Elaboram mecanisme de protejare a avantajului competitiv;
  • Regandim propozitia de valoare prin combinarea optiunilor strategice (clasice, adaptive, vizionare, reconstructie). 

In contextul globalizarii, evolutiei tehnologice, si interconexiunilor economice, adaptarea strategiei companiei la mediul competitiv, necesita renuntarea la tacticile clasice si trecerea la abordari diferentiate.

Nu exista nici o lista unica de caracteristici care sa conduca automat la succes,  deoarece experientele clientilor sunt unice,  dezvoltarea unor strategii competitive este insa mai necesara ca niciodata! 

Succesul depinde intotdeauna de managerii care conecteaza corect principiile economiei de piata la conditiile si oportunitatile cu care se confrunta compania. Astazi, companiile trebuie sa creeze nu doar o valoare pozitiva ci o valoare mult mai mare, oferind consumatorilor un surplus de valoarea mai mare decat cel oferit de competitie.


snappa_1459493858Modelul de afaceri

In cazul in care obtinerea avantajului competitiv se va putea face doar prin  REGANDIREA MODELULUI DE AFACERI, sustinem managementul in alegerea celor mai eficiente optiuni in proiectarea tiparului de dezvoltare, utilizand urmatoarele tactici:

  • Regandim propozitia de valoare oferita consumatorilor si o aliniem in mod profitabil la operatiunile companiei.
  • Monitorizam evolutia competitiei si a pietelor adiacente in scopul gasirii de „spatiu” pentru un nou model de afaceri.
  • Dezvoltam noi competente pentru cresterea avantajului competitiv.
  • Aplicam, cu prudenta, avantajul competitiv dobandit pe alte noi piete.

Avantajul competitiv odata dobandit trebuie si protejat. Ne concentram pe dinamica competentelor companiei pentru a mentine avantajul competitiv si dezvoltam mecanisme pentru a preveni duplicarea sau neutralizarea acestuia de catre competitie.

Cercetarile recente demonstreaza faptul ca gradul de implicare a companiei in relatia cu constituentii mediului de afaceri a devenit o noua frontiera a avantajului competitiv, influentand  in mod evident cresterea si durabilitatea performantei.

Urmand abordarile traditionale companiile cauta sa creeze valoare prin strategii cu acoperire larga sau strategii concentrate, cert este insa faptul ca dincolo de o anumita dimensiune pot aparea diseconomy majore (costul fortei de munca, diluarea resurselor specializate, lipsa competentelor necesare pentru a traduce success la noile conditii, birocratia).

“Mare” nu mai suna la fel de bine ca inainte…