Schimbare de macaz in reciclarea ambalajelor in Romania!

0

Modificari legislative cu impact in reciclarea ambalajelor in Romania

Adoptarea ordinului 2413 din 29.12.2016, modificarea modului de raportare la Administratia Fondului pentru Mediu (ultima versiune v. 1.12 – aferenta declaratiei pentru luna ianuarie 2017) si actualul trend al pietei de reciclare, vor modifica strategiile privind reciclarea ambalajelor in Romania pentru multe din companiile care activeaza pe piata locala.

 


 

Liberalizarea modului de indeplnire a obligatiilor legale de reciclare a ambalajelor, liberalizare reglementata prin Ordinul nr. 2413 / 29.12.2016 privind modificarea Ordinului ministrului mediului si gospodaririi apelor nr. 578/ 2006 pentru aprobarea Metodologiei de calcul al contributiilor si taxelor datorate la Fondul pentru mediu, ii va afecta insa  in mod diferit (pe termen mediu si scurt) pe operatorii economici care introduc pe piata produse ambalate.

Din punct de vedere al producatorilor de produse ambalate, indubitabil, in decursul anului 2017, vom inregistra urmatoarele doua situatii:

  • Companii (mari si medii) care isi vor atinge obiectivele de reciclare, companii care, asa cum mentionam in articolul din iulie 2016, “Impactul legislatiei in reciclarea deseurilor de ambalaje”, vor achizitiona resurse si competente (angajand specialisti sau apeland la consultanti externi) pentru dezvoltarea solutiilor individuale si pentru  monitorizarea performantei in transferul de responsabilitate.
  • Companii (medii si mici) care vor avea sanse reduse (sau conjuncturale) de a-si indeplini obiectivele de reciclare datorita lipsei de expertiza si/sau datorita profilului activitatii (importatori, etc).

 

Abordarea strategica privind reciclarea ambalajelor in Romania

In decursul anului, organizatiile de transfer de responsablitate, se vor concura in mod acerb nu doar intre ele ci si cu “solutiile individuale” pentru a-si asigura accesul la deseurile de ambalaje generate in fluxul industrial-comercial (si nu numai!). Aceasta rivaliate va avea impact direct asupra gradului de indeplinire a obiectivelor de reciclare pentru clienti lor si asupra predictibilitatii activitatii.

Primele semne au aparut la sfarsitul anului 2016 cand o organizatie de transfer de responsabilitate ce prezenta structura unei integrari pe verticala prin companii afiliate (colectori/reciclatori) nu si-a indeplinit obiectivele de reciclare. Aceasta situatie a confirmat inca o data teoria conform careia pentru majoritatea companiilor, care opereaza intr-un mediu concurential, in industrii care nu sunt protejate de bariere de intrare pe piata ridicate, strategia integrarii pe verticala este un dezastru.

Colectorii si reciclatorii au preferat, din considerente strategice, sa dezvolte solutii individuale cu acei clienti mari generatori de deseuri de ambalaje, cu cei care le cumpara produsele post-reciclare (ambalaje) si cu cei care detin expertiza de specialitate.

 


 

Prevederile ordinului 2413 si trasabilitatea solicitata in programul informatic al Administratiei Fondului pentru Mediu vor atenua comportamentul impredictibil al unor colectori si vor determina diminuarea sau incetarea activitatii unor solutii speculative (gen. burse sau alte improvizatii greu de monitorizat).

 

Versiunea v. 1.11. a programului AFM

 

Aparitia in luna februarie a verisiunii v.1.11 a programului informatic al Administratiei Fondului pentru Mediu (valabila pentru depunerea Declaratiei aferente lunii ianuarie 2017), certifica continuarea modului de raportare lunara cu separarea datelor pe doua fluxuri: individual si transfer de responsabilitate.

Prin noul program al Administratiei Fondului pentru Mediu,  monitorizarea datelor raportate solicita si mai multa expertiza din partea producatorilor si importatorilor de produse ambalate. Programul informatic, pe langa elementele majore de trasabilitate pe care le implementeaza,  poate genera insa (prin complexitatea sa), confuzie in raportarea producatorilor si importatorilor de produse ambalate (probabilitate mare),  cu evidente riscuri pe termen lung (penalitati, dobanzi, etc).

Consider oportun ca, in demersul intreprins la nivel national prin care firmele sa nu mai fie sanctionate automat de organele de control ale statului, (ANAF, ITM), etc), ci numai daca acestea vor fi fost prevenite si indrumate sa isi remedieze neregulile, industria sa includa in acea lista si Administratia Fondului pentru Mediu.

 


In concluzie, reglementarile recent adoptate vor contribui la:

  • liberalizarea modului de indeplinire a obiectivelor de reciclare;
  • la echilibrarea pozitiilor competitive pe lantul de aprovizionare;
  • la dezvoltarea unor noi strategii de indeplinire a obligatiilor de reciclare;
  • la cresterea gradului de trasabilitate a deseurilor de ambalaje;
  • la cresterea gradului de complexitate in raportarea si monitoirzarea datelor.

Schimbarile nu se vor opri aici. In urmatorii ani vom asista la modificari fundamentale ale modelului economic de reciclare pentru anumite tipuri de ambalaje (sticla, pet, etc.)  si la revizuiri ale legislatiei specifice, in scopul cresterii performantei economice si initierii tranzitiei catre Economia Circulara.

Insa in mod cert, adaptabilitatea la schimbarile  viitoare, va depinde de abilitatea (si agilitatea) companiilor de a dezvolta intern resurse (umane si financiare) performante si de a accesa resurse externe (consultanti, parteneriate strategice, etc)  menite sa le asigure anticiparea evolutiei viitoare si dezvoltarea unor strategii competitive pe termen lung.

 

 

Despre autor:

Marius BrinzeaMarius Brinzea  detine o experienta manageriala de peste 20 de ani, este absolvent al Programului Executiv „Competitive Strategy” in cadrul INSEAD, a activat in pozitii manageriale atat in Romania cat si in strainatate asigurand consultanta  si implicadu-se intr-o serie de proiecte in Europa, SUA si America de Sud.

 

 

 

Share.

Leave A Reply