Noi obiective de reciclare si reguli privind managementul deseurilor in UE.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Noi obiective de reciclare si noi reguli privind managementul deseurilor

Consiliul European a adoptat la 22 Mai 2018,  pachetul de legi privind deseurile. Acesta stabileste noi norme privind managementul deseurilor si noi obiective de reciclare.

obiective de reciclare pentru deseurile municipale

Statele membre vor trebui sa indeplineasca urmatoarele obiective de reciclare pentru deseurilor municipale:

Statele membre vor institui, pana la 1 ianuarie 2025, colectarea separata de produse textile si de deseuri periculoase provenite din gospodarii. In plus, acestea se vor asigura ca pana la 31 decembrie 2023, deșeurile biologice vor fi colectate separat sau reciclate la sursă (de exemplu, compostarea la domiciliu). Acest lucru este in plus fata de colectarea separata care exista deja pentru hartie si carton, sticle, metale și plastic.

Legislatia stabileste obiective de reciclare specifice pentru ambalaje:

obiective de reciclare pentru ambalaje

Legislatia contine obiective de reducere a depozitarii si stabileste cerinte minime pentru toate schemele de transfer de responsabilitate.

Producatorii care fac obiectul acestor scheme trebuie sa isi asume responsabilitatea pentru gestionarea deseurilor generate de produsele lor si sa contribuie financiar.

De asemenea, a fost introdusa obligativitatea schemelor de raspundere extinsa a producatorilor pentru toate ambalajele.

Statele membre vor trebui sa se asigura ca incepand cu anul 2030, toate deseurile adecvate pentru reciclare sau valorificare, in special din deseurile municipale, nu vor mai fi depozitate.

Prin noile obiective de reciclare se urmareste cresterea cantitatilor de deseuri reciclate si implicit crearea unei economii circulare. Aceasta va incuraja utilizarea ambalajelor reciclabile si reutilizabile si va imbunatatii modul in care sunt gestionate deseurile.

Vezi urmatoarele documente:

European Directive Packaging and Packaging Waste

European Directive Waste

European Directive WEEE

European Directive the landfill of waste

Despre autor:

Marius BrinzeaMarius Brinzea  detine o experienta manageriala de peste 20 de ani si este absolvent al unor Programe Executive in cadrul INSEAD. A activat in pozitii manageriale in Romania si in strainatate si a asigurat consultanta pentru o serie de proiecte in Europa, SUA si America de Sud.

Share.

Leave A Reply