Nespresso si Caran d’Ache – un parteneriat pentru Economia Circulara!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Cand strategistii devin din ce in ce mai sceptici privind evolutia acelerata a modelelor de afaceri (a nu se confunda cu R&D sau dezvoltarile tehnologice) Nespresso si Caran d’Ache ne demonstreaza inca o data ca inovatia modelelor de afaceri nu are limite.

Mai mult de atat,  inovarea modelului de afaceri poate incepe de oriunde: propozitia de valoare, resurse si activitati cheie, aliante strategice, segmente, etc.

Ultima “dovada” este reprezentata de „parteneriatul strategic” intre doua dintre cele mai apreciate admirate company din lume: Nestlé Nespresso si Caran d’Ache.

Obiectivul parteneriatlui strategic este ac ela de a creste sustenabilitatea celor doua modele de afaceri și crearea unei valori comune: un pix din capsule de cafea folosite.

De ce Nespresso si Caran d’Ache sunt doua modele de afaceri exceptionale?

Fara nici un dubiu, Nespresso reprezinta o experienta unica pentru consumatori. Cafea exceptionala, design-ul futurist al expresoarelor, magazine superbe și un program functional de colectare si reciclare a capsulelor de cafea. Cu voia dumneavoastra as putea adauga si inegalabilele spoturi Nespresso George Clooney.

Pentru economisti si in mod special pentru strategisti, compania elvetiana inseamna, fundamental, cu mult mai mult.

Nespresso este considerat unul dintre cele mai faimoase modele de afaceri si este studiat in mod constant in prestigioase institutii de invatamant economic din intreaga lume (Insead, Harvard, etc.).

Succesul Nespresso vine din:

  • modul in care modelul de afacerigenereaza venituri („venituri recurente„);
  • inovarea continua a modelelor de afaceri („pivotarea permanenta a modelului in segmentele din aval si amonte„);
  • si „imbunatatirea continua a sustenabilitatii” intregului lant valoric.

Dezvoltarea lantului de valoare Nespresso implica proiectarea de modele de afaceri compatibile la nivelul firmei principale cat si la nivelul furnizorilor si al partenerilor.


Fondată în 1915, Caran d’Ache este faimoasa Maison de Haute Ecriture din Geneva si a devenit de-a lungul anilor o companie emblematica pentru industria manufacturiera elvetiana.

Caran d’Ache creeaza si dezvolta instrumente de scris de cea mai inalta calitate. Combinand cele mai bune materiale cu cele mai avansate tehnologii, raspunde astfel celor mai profunde nevoi umane:

  • de a exprima
  • de a creea
  • si de a comunica.

Iubesc acest brand!

Modelul de afaceri Caran d’Ache incorporeaza cele mai bune practici economice, sociale si ecologice atat in structurile sale interne cat si in relatiile sale cu furnizorii și partenerii.

Caran d’Ache depune eforturi considerabile pentru protejarea mediului si a resurselor, punand in acelasi timp fiinta umana in centrul dezvoltarii sale.

Respectarea mediului se reflecta in activitățile care vizeaza optimizarea eficientei energetice si a procesarii in cicluri închise a metalelor.

Bun venit Caran d’Ache 849 Nespresso!

Pe langa faptul ca ambele companii elevetiene ofera clientilor o experienta unica ce altceva mai au acestea in comun?

Ambele companii sunt foarte certificate pentru sustenabilitate.

Dar este certificarea un driver pentru sustenabilitate?

Cu sigurant nu. Dar modelul de afaceri dezovltat de acestea este.

In consecinta, Nespresso si Caran d’Ache au lansat un pix din capsule de cafea reciclata.

Caran d’Ache 849 Nespresso este un mesaj pentru reciclare!

Mesajul este menit sa reaminteasca consumatorilor durabilitatea infinita a aluminiului care poate fi reutilizat din nou si din nou.

Scopul este acela de a incuraja reciclarea capsulelor de cafea Nespresso.

Citeste mai mult in comunicatul de presa Nestle Nespresso. 

 

 

Despre autor:

Marius Brinzea  detine o experienta manageriala de peste 20 de ani si este absolvent al unor Programe Executive in in cadrul INSEAD. A activat in pozitii manageriale in Romania si in strainatate si a asigurat consultanta  pentru o serie de proiecte in Europa, SUA si America de Sud.

Share.

Leave A Reply