Mediu & Energie

MEDIU & ENERGIE

 

snappa_1459496124Schimbarile majore genereaza oportunitati si in mod inevitabil castigatori.  In aceasta industrie companiile care acumuleaza rapid noi competente se vor dezvolta la scara mare pozitionandu-se strategic nu doar pentru a supravietui ci pentru a prospera in noul mediu de afaceri. Acestea insa trebuie sa ANTICIPEZE schimbarile viitoare , mai ales cand ne referim la ENERGIE si RESURSE.

Companiile care activeaza pe aceasta piata se confrunta cu mari provocari: volatilitatea pretului petrolului, intensificarea competitiei, dezvoltarea exploziva a tehnologiei, schimbarile climatice si reglementarile guvernamentale sofisticate. Acesti factori cresc complexitatea activitatii si genereaza RISCURI majore chiar si pentru cele mai performante companii. Companiile care isi vor revizui modele de afaceri si vor adopta STRATEGII COMPETITIVE vor depasi riscurile specifice acestei piete asigurandu-si astfel prosperitatea in urmatorii ani.


TRENDURI si REGLEMENTARIcircular economy

Companiile din industria bunurilor de larg consum, in mod special cele care activeaza pe pietele europene, vor trebui sa regandeasca sistemele de ambalare in concordanta cu prevederile pachetului de legi „ECONOMIA CIRCULARA”, profitand de…

 noul cadrul juridic care face trecerea de la modelul de afaceri liniar la cel circular.

Integrarea „design-ului circular” si a „recuperarii & reciclarii” in strategiile de afaceri trebuie gandita astfel incat genereze atat beneficii de mediu cat si beneficii economice. 

Regandirea ambalajului si  recuperarea deseului de ambalaj reprezinta o oportunitate de a genera valoare. Acest lucru este conditionat  insa de pastrarea calitatii materialului post-consum. In aceste circumstante, dezvoltarea si implementarea unor strategii de comunicare/informare a consumatorilor este esentiala in modificarea comportamentului si cresterea gradului de implicare a acestuia in procesul de recuperare a deseurilor de ambalaje.

Multe sectoare industriale – utilizatori de ambalaje, comertul cu amanuntul, furnizori de servicii si producatori de produse electrocasnice, dezvoltatori imobiliari – pot face ca aceasta TRANSFORMARE sa se desfasoare fara sinocope si cat mai usor cu putinta.

Exemplu inedit de economie circulara


 

energy

In ciuda incertitudinii privind politicile de stimulare guvernamentala si concurenta generata de scaderea istorica a pretului hidrocarburilor, energia alternativa continua sa accelereze.

Trecerea la energia alternativa devine o normalitate si va fi probabil ireversibila. Este doar o chestiune de timp. Pentru companiile furnizoare de energie alternativa,…

 … o dezvoltare rapida genereaza urmatoarele intrebari:

  • Sunt aceste companii pregatite pentru implicatiile organizationale referitoare la procesul de invatare si dezvoltare?
  • Au fost luate in calcul aspectele de ordin cultural si disponibilitatea fortei de munca?

Principalele trenduri de urmarit cu privire la energia alternativa:

[arrow_list]
  • Achizitia de resurse regenerabile devine populara;
  • Dezvoltarea pietei pentru energia solara;
  • Integrarea retelelor va permite “gazduirea” mai multor resurse de energie regenerabila;
  • Cresterea gradului de adaptabilitate si flexibilitate a energiei regenerabile;
  • Reglementarile adoptate de catre unele statele europene sustin cresterea energiei obtinute din resurse regenerabile;
  • Corporatiile “pariaza” pe energia din surse regenerabile.

[/arrow_list]

Sursele de energie alternativa se confrunta inca cu blocaje de transport/stocare si probabil vor mai aparea si altele, dar industria va continua sa avanseze iar perspectivele globale sunt mari datorita atat trend-urilor noi cat si trend-urilor vechi.

Acestea sunt doar doua exemple de schimbari inevitabile cu impact direct asupra strategiilor companiilor pe termen lung. Avand in vedere multitudinea constituentilor implicati cresterea gradului de colaborare este essentiala pentru a face ca lucrurile sa se intample.