Marketing & Vanzari

Dezvoltam si aliniem strategiile de marketing si vanzari la dinamica companiei, alocand investitiile de marketing in consolidarea brand-ului si fidelizarea clientilor.


Digitalizarea si tehnologia ofera astazi consumatorilor o putere fara precedent: acestia evalueaza produsele si serviciile inainte de achizitie si dupa achizitie, punand o presiune constanta pe perfonrmata produselor si experienta cu brandul.

Modelul traditional de marketing si vanzari se afla intr-un punct de cotitura si se confrunta cu urmatoarele provocari:

 • MEDIUL ONLINE. Consumatorii, in baza cercetarii online, iau decizia de cumparare inainte de a contacta vanzatorul.
 • PORTOFOLIUL DE PRODUSE SI SERVICII. Portofoliul de produse s-a extins atat de mult incat nici macar vanzatorii nu pot intelege sau vinde in mod credibil multitudinea de produse.

…..Si totusi ce facem noi concret?

Luand in considerare impactul mediului online, abordarea noastra urmareste definirea directiei strategice,  clarificarea rolului si implementarea functiunilor de marketing si vanzari in structura companiei cu scopul realizarii potentialului maxim oferit de digitalizare si  piata virtuala.

 • Determinarea rolului functiunilor de marketing si vanzari in cadrul organizatiei. Evaluarea modului in care aceste functiuni interactioneaza cu celelalte functiuni ale afacerii si crearea de structuri si procese pentru optimizarea acestei interactiuni. Renuntarea la activitatile mai putin esentiale.
 • Analizarea nevoilor si comportamentului consumatorului in intregul sau eco-sistem pentru a defini grupurile tinta,  pentru a identifica avantajele competitive distincte si  pentru a stabili investitiile ce se vor aloca in fiecare directie.
 • Construirea de competente in vederea valorificarii oportunitatilor oferite de marketing-ul digital: 
 • Automatizarea proceselor si concentrarea pe furnizarea unei experiente simple, utile si extreme de atractive pentru client.
 • Personalizarea proactiva folosind informatiile despre client din interactiunile trecute sau din surse externe.
 • Interactiunea contextuala, utilizand informatii cu privire la locul unde se deplaseaza consumatorul pentru putea livra la urmatorul loc.
 • Inovarea experientei prin extinderea interactiuni la noi surse de valoare atat pentru client cat si pentru brand.

In contextul extinderii portofoliului de produse si servicii concomitent cu pierderea controlului asupra mesajelor referitoare la brand (datorita diversificarii canalelor media si a retelelor sociale si expunerii publice a experienței de brand post-achizitie), abordarea noastra este urmatoarea:

 • Experienta consumatorului vs. diferentiere.  Dezvoltam strategii de marketing bazate pe acele beneficii relevante, distincte si crediblie care UNICIZEAZA experienta clientilor cu brand-ul, pozitionand compania net superior vs competitorii cu strategii de diferentiere.
 • Optimizarea portofolilui si arhitecturii de brand. In conditiile in care marketing-ul lanseza mai multe branduri si sub-branduri pentru a raspunde nevoilor fragmentate ale clientilor,  ajutam la definirea rolurilor si relatiilor brand-urilor in cadrul portofoliului. Ne concentram in consolidarea brandurilor prin reducerea complexitatii. suprapunerilor  de brand si a costurilor generate de aceste suprapuneri.
 • Furnizarea promisiunii de brand in toate punctele de contact cu consumatorul. Identificam toate punctele de contact ale consumatorului cu brand-ul pentru a furniza promisiunea de brand, atat online cat si off-line, oferind clientului o experienta consistenta cu brand-ul.
 • Monitorizarea impactului prin dezvoltarea unui sistem de masurarea a valorilor.

BRANDING

Experienta UNICA a consumatorului in relatia cu brand-ul devine un avantaj competitiv definitoriu!

Astazi brandurile nu doar reactioneaza la deciziilor de cumparare ale consumatorilor ci contureaza în mod activ „experiența consumatorului cu brand-ul”.  

Pentru a face fata acestor schimbari în tiparul de cumparare, specialistii in marketing si vanzari trebuie sa-si concentreze eforturile spre „up-stream”. Prima impresie conteaza si asta implica construirea unei amprente digitale profunde si relevante pentru a putea ajunge la potentialul client mai devreme in procesul de cumparare,  ramanand pe lista sa scurta, si conectand-ul pe acesta cu expertii portiviti in canalul potrivit pentru a finaliza cumpararea.

Pentru a furniza clientului o EXPERIENTA UNICA, companiile trebuie sa ridice stacheta si sa adopte gandirea si practica digitala a noii generatii.

Cu atat de multi jucatori pe piata exista riscul ca unii dintre ei, in ciuda eforturilor majore depuse pentru imbuntatirea experientei consumatorului cu brand-ul,  sa sfarseasca cu statul de “si eu la fel” ceeac ce nu-i va ajuta cu nimic. Furnizand insa o EXPERIENTA UNICA care va incanta consumatorul, cresc sansele repetarii cumpararii produslui sau a unui alt produs din portofoliu.

Cum poate fi posibil acest lucru?

 • Dezvoltarea unei experiente distincte pentru clienti necesita empatizarea profunda cu acestia si adoptarea noilor tehnici de intelegere a aspectelor personale. Dezvoltarea unei viziuni clare asupra intregului eco-sistem al clientului, prin imtelegerea interactiunilor relevante altele decat cele legate de experienta cu brand-ul si pe care compania nu le poate controla.
 • O experiente unica implica creionarea fiecarei interactiuni pe care consumatorul o are cu compania din momentul in care ia in considerare decizia de cumparare si de-a lungul intregii relatii pe care acesta o dezvolta cu produsul sau serviciul. O imagine buna a produsul sau serviciului influenteaza  in mod evident consumatorul dar petnru a proiecta o EXPERIENTA UNICA compania trebuie sa ii implice pe toti cei care influenteaza  experienta nu doar pe cei care lucreaza in deisgn.
 • Reinventarea experientei clientului. Imbunatatirea experientei curente poate duce in cel mai bun caz la reduceri de costuri si imbunatatirea calitatii. Reinventarea necesita insa o abordare mai profunda a experientei dar din perspectiva clientului si gasirea a unui nucleu in jurul caruia noua experienta ar trebui sa graviteze.  Accentul se va pune pe nevoile clientilor, nu pe imbunatatirea procesului.
 • Rescrierea regulilor. Multe companii se concentreze pe obiectivul fundamental al normelor, angajand autoritati de reglementare si avocati pentru a arata modul in care progresele tehnologice pot face lucrurile mai bune pentru clientii in timp ce cresc riscurile.
 • Experienta adaptiva a clientului solicita ca intreaga organizație sa fie agila. Schimbarea incepe prin punerea in aplicare a noi standarde de guvernare si noi modalitati de lucru. Managerii responsabili pentru dezvoltarea de noi produse sau servicii trebui sa aiba autoritatea de a lua decizii rapid si de a controla personalul din grupurile functionale responsabile.
 • Un produs nu este niciodata finalizat. Este imposibil de a sti in avans cum va imbratisa clientul un produs sau un serviciu nou. Este mai bine ca el sa fie lansat mai devreme, cu mai putine caracteristici si o interfata mai simpla si sa fie imbunatatit pe baza feedback-ului transmis de clienti. Aceasta abordare necesita atat viteza in livrarea unui produs cat si implementarea unei infrastructuri de masurare a gradului de satisfactie al clientilor.
 • De la indrumrea liderilor la lucrul in echipa. Companiile trebuie sa determine angajatii sa-si depaseasca rolurile functionale traditionale si sa lucreze impreuna pentru a reinventa experientele clienților prin proiecte sau grupuri de lucru temporare . Raspunzand la solicitarea unui client sau imbuntatatind experienta acestuia cu brand-ul, presupune imbunatatirea culturii organizationale si asta se intampla cand angajatii sunt motivati si au obiective clar definite.