Crearea de valoarea, resurse si competente

0

Conform viziunii Cadbury pentru perioada 2008-2011, compania urmarea cresterea cotei de piata prin valorificarea potentialului neexploatat si obtinerea pozitiei de „cea  mai mare si mai buna companie de dulciuri din lume”. Aceasta viziune includea in mod evident India.

Intr-o tara cu o populatie in crestere….

…numerica si o imbunatatire a puterii de cumparare, ciocolata avea avantajul de de a fi un lux low-cost dar si avantajul suplimentar al noutatii.

Conform Wall Street Journal (“Cadbury redefines cheap luxury” – 2009), mai putin de jumatate din populatia de 1,1 miliarde de locuitori ai Indiei nu a gustat vreodata ciocolata desi dulciurile sunt in general populare dar sunt asociate cu sarbatorile sau cu oferirea lor ca si cadouri.

Vanzarile de ciocolata incepeau sa creasca in India, Cadbury detinand o cota de piata de 70%, urmata de compania Nestle cu o cota de piata de 25%, dar cu cresteri  anuale ale vanzarilor de 20%, în perioada 2006-2008. Cum cresterea pe piata din India ocupa un loc central in strategia companiei, Cadbury a crescut bugetele alocate publicitatii, a extins aria de acoperire a consumatorilor din mediul rural, si a dezvoltat noi produse.

Cadbury Dairy Milk Shots (bile mici de ciocolată) erau vandute în pachete de cinci grame la pretul de doua rupii echivalentul a 0,4 USD sau o zecime din salariul  orar mediu al muncitorilor indieni.

Insa pentru a obtine un marje de profit rezonabile, preturile mici erau posibile doar cu costuri reduse. Cadbury a trebuit sa gaseasca modalitati de a reduce costurile în India si acest lucru a inclus reduceri ale fortei de munca si modificări ale capacitatilor de productie.

Insa cea mai importanta provocare pentru Cadbury o reprezenta costul cu boabele de cacao. India nu era un mare producator de cacao, iar importul boabelor de cacao genera costuri suplimentare de 30%.

Care a fost strategia Cadbury?

A ajutat India, sa devina un important producator de cacao prin convingerea agricultorilor sa utilizeze campurile agricole pentru plantarea arborilor de cacao in locul arborilor de nuca de cocos, fara a face defrisari.

Parteneriatul cu Cadbury, inceput in anul 2008, a jutat fermierii locali sa obtina;  plante, ingrasaminte (gratuit de la guvernul indian) si expertiza in cultivarea arborilor de cacao.

Cum productia de cacao in India a crescut, Cadbury si-a redus costurile cu transportul maritim si a redus riscurile generate de accesul la materia prima (cacao), cei mai importanti furnizori de cacao fiind tarile din Africa, instabile din punct de vedere politic.

India spera ca incepand din anul 2016 sa nu mai depinda de importul de boabe de cacao.

Asfel Cadbury isi contina viziunea de a cauta noi si noi oportunitati si de a se dezvolta si extinde pe noi piete


Infiintata in anul 1824 in in Brimingham-UK, Cadbury este o companie britanica de dulciuri, detinuta din anul 2010 de catre compania americana Mondelēz International (fost Kraft Foods).

Share.

About Author

Leave A Reply