Costul reciclarii ambalajelor – Octombrie 2017

octombrie 27th, 2017   •   no comments   
Costul reciclarii ambalajelor – Octombrie 2017

COSTUL RECICLARII AMBALAJELOR IN ROMANIA 

 

Costul reciclarii ambalajelor in Romania a suferit modificari fundamentale ca urmare a diversificarii solutiilor de reciclare. Astfel producatori pot alege intre: transferul de responsabilitate, reciclare individuala si plata taxei la AFM.

Trebuie insa mentionat faptul ca tarifele practicate de catre OTR-uri sunt calculate pe tona de ambalaje introduse pe piata iar tarifele practicate de catre operatorii economici care au dezvoltat solutii individuale sunt calculate pe tona de deseuri de ambalaje reciclate. 

Pentru a putea face o comparatie corecta intre cele doua solutii de reciclare cu tarifare diferita, utilizati aplicatia CHR Ambalaje http://chrmorris.com/chr-ambalaje/. Aplicatia va permite calcularea rapida a efiecientei economice dintre cele doua solutii de reciclare, mai ales in cazul stabilirii costurilor de indeplinire a obiectivelor globale de valorificare si reciclare pentru un portofoliu vast de materiale de ambalare (sticla, PET, plastic, hartie-carton, otel, aluminiu, lemn)

 

I. COSTUL RECICLARII AMBALAJELOR UTILIZAND RECICLAREA INDIVIDUALA – Octombrie 2017

Stabilirea costurilor pentru indeplinirea obiectivelor minime de reciclare este simpla. Exemplu: 1 tona ambalaj de hartie-carton introdus pe piata * 60% (obiectiv minim de reciclare) * tarif mediu pe tona de deseu de ambalaj reciclat ( 650 lei/tona) = 390 lei cost mediu reciclare individuala hartie carton  (vs 459 lei cost mediu OTR reciclare hartie carton)

Lucrurile sunt insa mai dificile atunci cand trebuie stabilite cantitatile si tipurile de ambalaje din care se vor indeplini obiectivele globale de reciclare (vezi CHR Ambalaje).

 

II. COSTUL RECICLARII AMBALAJELOR PRIN TRANSFER DE RESPONSABILITATE – Octombrie 2017

Numarul din ce in ce mai mare al organizatiilor de transfer, precum si lipsa cu desavarsire a controlului pe lantul de aprovizionarea a generat,  in ultimele 4 luni, reducerea cu pana la  30% a tarifelor practicate de carte OTR-uri pe anumite materiale comparativ cu luna ianuarie 2017.

Insa in mod evident decizia strategica privind modul de indeplinire a obligatiilor de reciclare in anul 2018 va trebui sa tina cont de toti factorii care au impact asupra modelului de reciclare a ambalajelor in Romania (economic, investitional, legal, educational). Recentele parteneriate strategice, aparitia unor noi sisteme de colectare a deseurilor (atat in fluxul industrial-comercial  cat si cel al gospodariilor populatiei) precum si aparitia primelor forme de integrare pe verticala in cadrul acestui model economic, vor complica si mai mult adoptarea acestei decizii strategice. La elmente mentionate anterior mai trebuie adaugata si lipsa predictibilitatii operationale si juridice.

 

Pentru a veni in sprijinul companiilor,  Christian Morris Consultancy va prezinta mai jos situatia actuala a tarifelor practicate de catre organizatiilor de transfer:

 

 

 

Respectand principiile de etica in afaceri nu vom prezenta public aspecte de natura strategica sau de diferentiere, ci doar tarifele practicate de catre fiecare solutie de reciclare.

Pentru orice informatii privind managementul ambalajelor si deseurilor de ambalaje ne puteti contacta la: http://chrmorris.com/contact/

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *