Consultanta in managementul ambalajelor si deseurilor de ambalaje

0

Consultanta in managementul ambalajelor

Consultanta in managementul ambalajelor va fi  extrem de solicitata luand in considerare prevederile O.U.G. 38 pentru modificarea si completarea legii nr. 249/2015. Aceasta reglementare juridica va afecta in mod indubitabil activitatea de valorificare si reciclare a deseurilor de ambalaje.

Trecand peste lipsuri (norme de aplicare) si cateva ambiguitati juridice specifice legislatiei romanesti, optiunea legala privind indeplinirea individuala a obligatiilor de reciclare de catre producatori/importatori, va avea un impact economic/financiar, strutctural si strategic asupra jucatorilor de pe piata colectarii si reciclarii si asupra celor care au obligatii legale de reciclare a deseurilor de ambalaje.

Daca adaugam si cerintele pe termen lung ale pachetului de legi „Economia Circulara”, este evident faptul ca in cazul producatorilor si importatorilor, abordarea privind managementul ambalajelor va trece, de la nivel operational  la nivel strategic, pe lista de prioritati a managementului executiv si a consultantilor strategici.

 

Cum va arata noul model economic de reciclare a ambalajelor?

Consultanta in managementul ambalajelor si deseurilor de ambalaje va trebui sa tin cont de separarea responsabilitatilor. In cazul unui transfer de responsabilitate organizatia de transfer este  responsabila pentru indeplinirea obligatiilor de reciclare iar pentru cantitatile de ambalaje gestionate individual, responsabilitatea revine, in mod integral,  agentului economic.

Indeplinirea, in mod individual,  a obligatiilor de reciclare de catre agentii economcii, prin contracte directe cu detinatori de deseuri (statii de sortare, colectori autorizati), va necesita insa dezvoltarea pe termen lung a unor strategii diferentiate pe tip de material.

Fiecare tip de material de ambalaj are un comportament DIFERIT  pe lantul de aprovizionare (costuri  flux de generare, infrastructuria de colectare, capacitatilor de reciclare,etc.).

Daca accesul la deseul generat in fluxul gospodariile populatiei va fi accesibil doar celor care detin resurse si competente specializate, in ceea ce priveste accesul la deseurile colectate din fluxul industria comercial, vom asista, in perioada urmatoare, la o intensificare dramatica a competitieicompetitie care se va manifesta prin: cresterea costurilor aferente obligatiei de reciclare a ambalajelor (tarife)

 • modificarea inputului financiar in lantul de aprovizionare (bonificatii);
 • aparitia unui nou tip de competitie – intre agentii economici si organizatiile de transfer;
 • aparitia de noi competitori pe piata de colectare a deseurilor;
 • aparitia unor substitutii la actualele sisteme de colectare.

Apeland la consultanta in managementul ambalajelor,  agentii economici, din considerente strategice si de predictibilitate, vor dezvolta solutii individuale de reciclare.

 

Asumptii privind evolutia modelului economic consultanta in managementul ambalajelor

 • Redimensionarea activitatii unor organizatii de transfer la nivelul resurselor si competentelor pe care le detin. Indeplinirea in conditii de siguranta, a obligatiilor legale fata de clienti;
 • Colectorii vor sustine anumiti clienti in dezvoltarea de solutii individuale si vor dezvolta sisteme de monitorizare si control performante;
 • Modificari ale sistemelor de ambalare si distributie, elaborarea unor masuri de prevenire mai eficiente, dezvoltarea si implementare solutiilor de tip “sistem depozit”;
 • Anumite companii vor considera taxa la AFMA o substitutie legala a reciclarii. „Vor transfera responsabilitatea la AFM” si vor integra taxa in pretul produsului. Ramane insa intrebarea: Cum se intorc aceste taxe colectate in sistemul de colectare si reciclare ?
 • Cresterea continua a costurilor de reciclare (tarife, bonificatii, etc).  Costurile se vor stabiliza numai atunci cand se va atinge un nivel optim de performanta in colectarea deseurilor de ambalaje;

Liberalizarea pietei

 • Liberalizarea pietei,va genera urmatorele doua situatii:
  • capacitati de reciclare excedentare pentru anumite materiale;
  • capacitati de reciclare insuficiente pentru alte materiale.
 • Dezvoltarea unor aliante si parteneriate strategice (pe tip de material) intre agentii economici. Posibile integrari pe verticala pentru achizitia unor resurse si competente specifice;
 • Cresterea numarului de solutii mixte – solutii individuale pentru anumite materiale concomitent cu transfer de responsabilitate pentru alte materiale;
 • Evolutia tehnologiei va permite dezvoltarea si implementarea unor sitsteme performante de monitorizare, auditare si control asupra lantului de aprovizionare (productie, colectare, reciclare);
 • Oportunitati pentru incorporarea in cadrul solutiilor de gestionare individuala a unor programe de educare si informare a consumatorilor (CSR tangibil).
 • Cresterea cererii pentru servicii de consultanta in managementul ambalajelor.

In mod indubitabil  managementul ambalajelor necesita o reorientare strategica.

 

Care sunt optiunile strategice?

Profitand de aceasta oportunitate,  producatorii/importatorii vor incerca sa obtina pozitii competitive pe lantul de aprovizionare prin doua abordari clasice.

Prima optiune ar fi utilizarea eficienta a actualelor resurse si competente  in scopul mentinerii actualului model de afaceri si/sau dezvoltarii unor solutii individuale.

A doua optiune ar fi achizitia de noi resurse si competente in scopul dezvoltarii unor solutii individuale .

„Achizitia de noi resurse sau competente” nu trebuie privita neaparat sub forma unei „cumparari „. Ea se poate materializa sub forma unor aliante si parteneriate strategice cu alti jucatori de pe lantul de valoare.

 

Evolutia cadrului juridic

Ministerul Mediului a supus recent consultarii publice urmatoarele propuneri:

 • Sistemul “Pay as You Throw”;
 • Sistemul Depozit;
 • Colectarea obligatorie la sursa.

Ca si recomandare, cred ca ar trebui supus discutiilor si modul de reglementare si  monitorizare permanenta a sistemelor propuse, prin solutii de tip „clearing house” (Germania, Austria, Anglia).

Inainte insa de a discuta orice fel de propunere, mai mult ca oricand, se impune analizarea temeinica a situatiei actuale.

In primul rand  este necesara o analiza macro-economica detaliata (economic, tehnologic social, cultural, demograpfic, politic).

In al doilea rand o analiza structurala a industriei de reciclare pe tip de material (performanta economica si de mediu, tehnologie, comportament consumator, etc)

Propunerile supuse consultarii sunt binevenite dar au obiective principale si beneficii diferite sau complementare: taxe, preventie, reutilizare, etc. Adreseaza fluxuri, tipuri de materiale, modele de operare diferite.

SINERGIA procesului de colectare si reciclare a deseurilor de ambalaje in Romania poate fi realizata doar printr-un MIX de solutii.

 

Consultanta in managementul ambalajelor

Consultanta in managementul ambalajelor va trebui sa analizeze toate optiunile strategice. Doar astfel se vor creea conditii pentru cresterea performantei, predictibilitatii si competitivitatii companiilor in managementul ambalajelor si deseurilor de ambalaje!

Pentru servicii de consultanta in managementul ambalajelor contactati-ne!

 

 

Despre autor:

Marius BrinzeaMarius Brinzea  detine o experienta manageriala de peste 20 de ani, este absolvent al al unor Programe Executive in cadrul INSEAD. A activat in pozitii manageriale in Romania si in strainatate, asigurand consultanta intr-o serie de proiecte in Europa, SUA si America de Sud.

 

 

Share.

Leave A Reply