UE propune taxa de 0,8 Euro/kg pentru deseuri de ambalaje plastic nereciclate.

0

Taxa de 0,80 Euro/kg pentru deseurile de ambalaje de plastic nereciclate.

In data de 2 mai 2018 Comisia Europeana a propune bugetul pentru perioada 2021 – 2027 incluzand taxe de 0,80 Euro/kg pentru deseurile de ambalaje de plastic nereciclate.Uniunea Europeana cu 27 de membri și-a stabilit prioritatile politice și are acum nevoie de resursele necesare pentru a raspunde acestora.

In ansamblu, Comisia propune un buget pe termen lung de 1 135 de miliarde de euro in credite de angajament (exprimate în prețurile din 2018) pentru perioada 2021-2027, echivalentul a 1,11 % din venitul național brut al UE 27 (VNB) (a se vedea anexa 2)

Pe langa, flexibilitate, simplitate si o mai buna gestiune a bugetului Comisia Europeana propune si introducerea unei contributii nationale, calculata pe baza cantitatii de deseuri de ambalaje din PLASTIC care nu se recicleaza in fiecare stat membru.

 

Noile surse de finantare a bugetului UE pe termen lung

Comisia propune simplificarea sistemului actual de resurse proprii bazat pe taxa pe valoarea adăugată (TVA) și introducerea unui „coș” cuprinzand noi resurse proprii care sa fie asociat prioritatilor politice ale Uniunii Europene.

Coșul de noi resurse proprii cuprinde:

  • 20 % din veniturile provenite din sistemul de comercializare a certificatelor de emisii;
  • o cota de prelevare de 3 % aplicata noii baze fiscale consolidate comune a societatilor (care va fi introdusa treptat dupa adoptarea legislatiei necesare);
  • taxa de 0,80 Euro/kg pentru deseurile de ambalaje de plastic nereciclate.

Aceste noi resurse proprii vor reprezenta aproximativ 12 % din totalul bugetului UE si ar putea contribui cu pana la 22 de miliarde de euro pe an la finantarea noilor prioritati.

Pe baza propunerilor, Comisia va prezenta, in saptamanile urmatoare, propuneri detaliate privind viitoarele programe financiare specifice pentru fiecare sector.

Decizia privind viitorul buget pe termen lung al UE va reveni Consiliului, care va hotari in unanimitate, cu consensul Parlamentului European.

Negocierile cu privire la actualul buget al UE au durat prea mult. Prin urmare, programe financiare cheie au fost intarziate si proiecte cu un real potențial de redresare economica au fost amanate.

Se doreste acordarea unei prioritati maxime negocierilor, fiind de dorit sa se ajunga la un accord inainte de alegerile pentru Parlamentul European si de summitul de la Sibiu din 9 mai 2019.

 

Vezi comunicat de presa Comisia Europeana – 2 mai 2018

 

Share.

Leave A Reply