Un proiect de OUG cu multe semne de intrebare

1

Colectarea si reciclarea deseurilor de ambalaje din perspectiva autoritatilor de reglementare

Importanta proiectului de OUG propus de autoritati deriva din importanta acestuia in colectarea si reciclarea deseurilor de ambalaje.

Christian Morris Consultancy va supune atentiei o analiza a proiectului de OUG pentru modificarea și completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor si a Legii nr. 249. Click aici.

Despre autor:
Marius Brinzea detine o experienta manageriala de peste 20 de ani si este absolvent al unor Programe Executive in cadrul INSEAD. A activat in pozitii manageriale in Romania si Marius Brinzeain strainatate si a asigurat consultanta pentru o serie de proiecte in Europa, SUA si America de Sud.

 

 

 

 

 

 

 

 

Share.

Un comentariu

 1. Stimate Doamne, stimati Domni,
  VFM Service este o firma mica desfasurand actibvitati de consultanta in domeniul gestionarii deseurilor.
  Am luat la cunostinta cu multa satisfactie de analiza intreprinsa de Dumneavoastra cu privire la propusa OUG de modificare a Legii 211/2011 si Va felicitam pentru demersul facut.
  Suntem alaturi de dumneavoastra in sustinerea punctelor de vedere expuse. O analiza similara am transmis la Asociatia Romana de mediu in care VFM este membru si la CJ Mures, cu care suntem in contract pentru elaborarea dee documentatii de atribuire pentru activitatile Serviciului Public de salubrizare (ca urmare a implementarii POS Mediu 2007-2013, extrem de intarziat)
  La analiza Dumneavoastra noi adaugam urmatoarele aspecte pe care le socotim de mare importanta :
  1. Foarte putine Contracte de Operare care integreaza facilitatile realizate prin POS Mediu 2007-2018 sunt in functiune. Modificarile Legii vor avea un impact cert si substantial asupra acestor contracte, a caror modificare potrivit modificarilor propuse este practic imposibila in conditiile legii, aparand pericolul unor noi proceduri de atribuire, consumatoare de timp . OUG propusa nu tine seama de acest lucru.
  2. Exista multe proceduri in desfasurare, care trebuie finalizate pana la sfarsitul anului. Prin impunerea OUG in forma propusa, toate aceste documentatii ar trebui modificate substantial, ceea ce ar periclita atribuirea contractelor pana la sfarsitul acestui an, cu implicatii in constatarea unei stari de infingement de catre CE.
  3. Aplicarea reglementarilor pentru noile SIMDS create prin fonduri europene este practic adusa in momentul modificarilor contractelor de finantare, cu riscurile inerente.
  4. Ministerul nu si- a consultat principalii beneficiari ai finantarilor europene, Consiliile Judetene. Nu au fost consultate Asociatiile de dezvoltare Intercomunitara care, la nivel public au fost create si asigura managementul integrat al sistemelor si schemelor de colectare integrate (la nivel de obligatii, pentru ca foarte putine ADI sunt organizate si activeaza eficient si efectiv).
  5. Introducerea sistemului PACA (platesti cat arunci) fara un sistem de stimulente (incentivare) este imposibila. N u exista nici resursele necesare (incepand cu consultarea pregatirea personalului ADI, al Operatorilor de Salubrizare, si a publicului, reorganizarea intregului sistem de autorizare, licentiere siterminand cu resursele necesare intre care o unificare a unor sisteme informatice si crearea de baze de date comune APM/ADI/CJ si latforma de inregistrare sunt esentiale). In fapt, Directiva Europena a Deseurilor nu stabileste obligatia vreunui stat membru de a introduce acest sistem, ci il recomanda a fi folosit.
  6. Se asteapta in acest an modificari substantiale in ceea ce priveste actualizarea indicatorilor si a mecansimelor privind reciclarea ambalajelor. Au fost cuprinsi in grulul de lucru si reciclatorii, constatandu- se probleme nerezolvate in asigurarea sinerggiei necesare unei evolutii previzibile si sustenabile a reciclarii. OUG ar putea sa astepte pana cand caile sunt mai bine elaborate si fundamentate.
  7. Din informatiile culese, datorita costurilor ridicat al echipamentelor de tip RVM utilizate (de catre un singur operator, cum bine ati sesizat – acest operator fiind un partener care a beneficiat constant de toate avantajele oferite de statul roman) nu si- au dovedit in mod cerrt eficienta. Lipsa sistemului depozit este, dupa parerea noastra esentiala (incluzand aici evidentierea fiscala a separatiei intre produs si ambalaj), iar pretul de rascumparare 95 bani/butelir) este total neatractiv.
  Adaugand aceste aspecte la cele foarte bine prezentate de Dumneavoastra, rezulta in mod evident ca idea amendarii legislatiei de mediu esentiale in acest moment este cel putin hazardata si neaplicabila. O astfel de modificare ar trebui sa urmeze procesul consacrat de modificare legislativa. Mult mai urgent ni se mare a fi sa se actioneze in ceea ce priveste asiguranta coerentei si complementaritatii tuturor reglementarilor legale principale in domeniu serviciilor publice (atat Legea 51 (care se refera pe larg la ADI cat si legea 101 a salubrizarii). Mult mai eficient ar fi sa se asigure ANRSC-ului adevaratul rol de Autoritate de Reglementare activa si intens legata de toate celelalte componen te privind Managementul deseurilor, inclusiv din punct de vedere al orientarii si stabilirii nivelului tarifelor, elaborarea modelelor de contract – ideosebi pentru cele de delegare prin concesionare, si, de ce nu , de mediere a disputelor privind modificarea tarifelor, atat de frecvente si periculoase pentru insasi activitatile contractate.
  Va adresam expresia intregii noastre consideratii pentru contributia la asezarea legilor deseurilor si a sistemelor de aplicare pe cele mai noi, bune si sustenabile baze
  Cu stima,,

Leave A Reply