Apa si energia – esenta existentei umane

0

Apa si Energia reprezinta esenta existentei umane si elementele fundamentale ale tuturor sistemelor construite vreodata pe pamant.

Mai mult ca oricand, evolutia omenirii depinde de interconectarea si accesibilitatea acestor doua elemente.

In mod evident, Elon Musk (Tesla) prin viziunea sa, aduce schimbari fundamentale in perceptia si modul de abordare a energiei iar prin solutiile tehnice de stocare a energiei pe care le dezvolta, genereaza (in viitorul nu foarte indepartat) premizele unor situatii de independenta energetica, atat la nivel individual (zone izolate) cat si la nivel de societate.

Maximizarea beneficiilor reale ale acestor trend-uri din energie va fi insa conditionata de modul in care va evolua accesul (din punct de veder fizic si economic) la elementul apa.

Si asta pentru ca interdependentele dintre apa pentru energie și energie pentru apa au la baza elemente commune fundamentale, (sisteme de gestionare, transport si stocare, infrastructura, durabilitate si eficienta) si in consecinta abordarea celor doua elemente trebuie sa fie una armonioasa.

Daca si in cazul apei, grupurile de interese (autoritati si corporatii), prin tot felul de reglementari, vor urma aceleasi strategii ca si in cazul petrolului, “inchide usa dupa tine si fa bani”, restrictionand astfel accesul la apa, atunci cu siguranta omenirea se va confrunta cu aceleasi paradigme cu care se confrunta si astazi.

Daca insa in politicile privind acccesul la apa vor prima interesele fundamentale ale individului. atunci cu siguranta omenirea va intra intr-o etapa superioara de evolutie.

Dezvoltarea tehnologiei va fi doar un accelerator al acestei evolutii

Share.

Leave A Reply